Allas favoritarkeolog – Indiana Jones

Vem tänker inte på Indiana Jones när någon nämner ordet arkeologi. Det är helt klart den mest kända arkeologen i världen, trots att han är helt fiktiv. Harrison Ford gjorde karaktären till den ikon Indiana Jones är idag och vi tänkte titta liter närmare på den här karaktären. 


Om du funderar på rätt klädsel till maskeraden eller helt enkelt vill ha en unik stil, kan du med gott samvete låna från Mr Jones!

Det är väldigt få scener vi får se honom faktiskt göra sitt huvudsakliga arbete: han är professor och undervisare på ett påhittat college i Chicago. Men under dessa scener ser vi att han följer 30-talets mode med olika bruna nyanser och den klassiska tweedjackan. Via Neckwear kan du köpa en mörkröd fluga och ta en titt på loppisar efter en tweedkavaj i brunt eller grått. Kombinera detta med kostymbyxor i ylle, en väst som matchar kavajen och en vit skjorta under.

Är det äventyrliga Mr Jones som du vill efterlikna behöver du hitta skjortor och byxor i beige linne samt en äldre och mjuk skinnjacka. Den klassiska hatten var populär på 30-talet och kallas för en ”fedora”. Samma modell ser vi senare i olika maffiafilmer som utspelar sig under samma årtionde.

En intressant sak med filmerna och karaktären är att de ledde till en ökning med studenter som ville bli arkeologer. Professorer och arkeologer fick till slut gå ut i media för att berätta att verklighetens arkeologer inte har storslagna äventyr och hittar skatter på löpande band. Det handlar mer om forskning, söka pengar och göra mycket pappersarbete. Men det flockas fortfarande många till yrket som älskar historia och som önskar göra nästa stora upptäckt!